• Головна
  • Вночі по Україні летіли майже сотня дронів та ракет: як спрацювала ППО та які наслідки атаки
09:10, 29 березня

Вночі по Україні летіли майже сотня дронів та ракет: як спрацювала ППО та які наслідки атаки

Вночі по Україні летіли майже сотня дронів та ракет: як спрацювала ППО та які наслідки атаки

У ніч на 29 березня противник завдав потужного ракетного-авіаційного удару по об’єктах паливно-енергетичного сектору України, застосувавши різні типи ракет та ударні БпЛА. Сили ППО знищили 84 цілі: 58 дронів і 26 ракет.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Повітряні Сили ЗСУ.

Цієї ночі ворог продовжив терор комбінованою атакою по всій Україні. Задіяв і тактичну і стратегічну авіацію а також БпЛА типу "Shahed-131/136".

Тривогу оголошували тричі і вона тривала майже всю ніч. Бойова робота Сил протиповітряної оборони тривала понад 9 годин.

Усього – 99 засобів повітряного нападу:

  • 60 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131» (район пусків Приморсько-Ахтарськ, Курська область -рф.);
  • 3 аеробалістичні ракети Х-47М2 «Кинджал» (із трьох винищувачів МіГ-31К – Рязанська область -рф.);
  • 2 балістичні ракети «Іскандер-М» (ТОТ Крим);
  • 9 керованих авіаційних ракет Х-59 (із дев’яти літаків Су-34 – Бєлгородська область);
  • 4 крилаті ракети «Іскандер-К» (Курська область -рф); 21 крилата ракета Х-101/Х-555 (із одинадцяти стратегічних бомбардувальників Ту-95МС – Енгельс -рф.).

До відбиття ракетно-авіаційного удару залучено зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил та Сухопутних військ, мобільні вогневі групи, засоби радіоелектронної боротьби Сил оборони України. В результаті протиповітряного бою знищено 84 повітряні цілі: 58 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131»; 17 крилатих ракет Х-101/Х-555; 5 керовані авіаційні ракети Х-59; 4 крилаті ракети «Іскандер-К».

Напрямки ракет

Крилаті ракети увійшли до України через Харківську область. Рухалися у Полтавську, Черкаську, Київську, Вінницьку, Житомирську та Хмельницьку області. Пізніше ракети почали летіти у напрямку західних областей України.

Пролітали Волинську, Львівську, Тернопільську, Івано-Франківську та Рівненську області.

Вночі по Україні летіли майже сотня дронів та ракет: як спрацювала ППО та які наслідки атаки, фото-1

Що відомо про наслідки атаки

В Київській області працювали сили ППО. Влучань в об’єкти житлової та критичної інфраструктури не допущено. Жертв та постраждалих від атаки немає. В декількох районах оперативні служби зафіксували падіння уламків від збитих цілей. Так, в одній з територіальних громад внаслідок падіння уламків пошкоджено 2 приватних будинки. В них посічені стіни, вилетіли вікна, пошкоджена покрівля. В іншій громаді уламками пошкоджено паркан та асфальтовану дорогу.

У ніч на 29 березня силами та засобами протиповітряної оборони на Миколаївщині знищено пʼять БпЛА типу «Shahed-131/136».

Завдяки нашим оборонцям для жителів Полтавської області ніч минула відносно спокійно. Влучань або руйнувань на території області не зафіксовано. Жертв та постраждалих також немає.

Практично всю ніч ворог тероризував Черкащину з повітря. Частину атак нашим оборонцям вдалось відбити. Найголовніше, що люди не постраждали. За попередньою інформацією, сили ППО мінуснули 6 "шахедів" над областю. Через падіння уламків зазнало руйнацій нежитлове приміщення, також повибивало вікна у приватному домогосподарстві. Крім того, наші захисники збили крилату ракету на Уманщині. У цьому випадку минулось без наслідків. Утім є і ракетні влучання по об'єкту енергоінфраструктури. 

У місті Івано-Франківськ під час масованої атаки пролунали вибухи. Деталей наразі немає.

Цієї ночі ворог знову атакував Вінниччину дронами. У селі Северинівка Жмеринської територіальної громади безпілотник впав поблизу житлового будинку та здетонував. Від вибуху повилітали шибки, пошкоджено сам будинок, гараж, паркан і газову трубу.

На ДніпропетровщиніСили ППО збили 24 повітряні цілі, але є пошкодження та постраждалі.

Під час відбиття повітряної атаки в межах Хмельницької області було збито три ворожі цілі. Постраждалих чи пошкодження обʼєктів інфраструктури немає.

О 02:33 перший дрон зайшов у повітряний простір Львівської області. Мешканців Стрия та Стрийського району попередили про високий рівень небезпеки. Невдовзі пролунали вибухи. Очільник ОВА зазначив, що працює ППО.

Через ракетний обстріл України Польща вночі підіймала в небо стратегічну авіацію для моніторингу ситуації у власному повітряному просторі, повідомили в Оперативному командуванні Збройних сил Польщі.

У ДТЕК внаслідок російської атаки серйозно пошкоджене обладнання трьох теплоелектростанції, один з енергетиків отримав поранення. За даними Укренерго, пошкоджень зазнали також гідроелектростанції.

Подробиці від рятувальників

Понад 150 рятувальників та 35 спеціалізованих автомобілів ДСНС були залучені до ліквідації наслідків нічних та ранкових ударів рф. Ворог атакував ракетами та дронами енергетичну інфраструктуру, цивільні об'єкти, приватні будинки. Загалом під ударом були 10 регіонів.

По медичну допомогу одразу після ударів звернулися 6 людей, серед яких – дитина. Зруйновано близько 10 приватних будинків, ще десятки – пошкоджені. У ці хвилини рятувальники продовжують ліквідовувати наслідки російських ударів, слідчі фіксують злочини, із потерпілими від ночі працюють наші психологи ДСНС та Національної поліції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #ситуація в Дніпрі
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...