• Головна
  • В Україні вживані авто продаватимуть по-новому: ухвалено законопроект
19:00, 24 квітня

В Україні вживані авто продаватимуть по-новому: ухвалено законопроект

В Україні вживані авто продаватимуть по-новому: ухвалено законопроект

Вчора, 23 квітня, Верховна Рада України прийняла за основу законопроект №9083. Він передбачає дерегуляцію та детінізацію ринку торгівлі вживаними транспортними засобами.

Про це повідомив голова Комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Ринок вживаних авто до війни складав 1,7 млн авто на рік. У 23 році 780 тисяч. Цього року очікується 1,5 млн. І тільки 2,5% від цього продаються в білу.

"Від продажу автівки в білу держава отримує в середньому 19,8 тис.грн. Від продажу в чорну - 0. Але для роботи білого ринку є перешкода. Вимога додаткової реєстрації авто на посередника з купою непотрібних довідок", - написав Гетьманцев.

Він зазначив, що скасується "безглузда державна реєстрація вживаних автомобілів" торгуючою організацією на себе, навіть якщо вона їх купує як товар для подальшого перепродажу. Це стане запорукою для виведення з тіні ринку, розширення діяльності білих автотрейдерів та ліквідації схем, через які бюджет недоотримує податки.

Як пише Главком, до набуття законом чинності компанії-торговці б/в мають після купівлі реєструвати їх на себе. Це вимагає візиту до сервісного центру МВС та отримання номерних знаків, а також постановку машини на облік у ТЦК та зняття з нього після продажу.

Однак на практиці комісійні майданчики, викуповуючи авто, не укладають офіційний договір купівлі-продажу, а беруть нотаріальну довіреність у колишнього власника. Перереєстрація відбувається після того, як в машини з’являється покупець, тому ці операції ніде не фіксуються і з них не сплачуються жодні податки.

За новими правилами власник привозитиме автомобіль на комісійний майданчик. Там проводитиметься перевірка і оцінка машини, а також укладання договору-продажу без візиту до сервісного центру МВС. Продавець одержує кошти за продаж авто, а компанія, яка перепродує автомобілі, стає його юридичним власником, при цьому номерні знаки та свідоцтво про реєстрацію залишаються незмінними.

Після того, як з’являється покупець на авто, компанія укладає з ним договір купівлі-продажу, після чого відбувається перереєстрація машини у сервісному центрі МВС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#056 #Дніпро #новини Дніпро #новини Україна #сайт Україна #сайт Дніпро #новости Днепр #новости Украина #ситуація в Дніпрі
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...