• Головна
  • Великодні застілля: як святкувати без шкоди для здоров'я
15:36, 27 квітня

Великодні застілля: як святкувати без шкоди для здоров'я

Великодні застілля: як святкувати без шкоди для здоров'я

Великдень 2024 року за новим календарем відзначається 5 травня.

Редакція сайту 056 розкаже як відбути Великодні свята без шкоди для здоров’я.

Щоб не нашкодити здоров'ю необхідно впершу чергу зважити власні сили. Кожен індивідуально знає, на що спроможний його організм і де є межа переїдання чи перепивання. Окрім того, якщо впродовж сорока днів ви дотримувалися посту, то треба підходити до вживання «важких» святкових страв – м’яса, шинки, ковбас тощо – помірковано, як спортсмени перед забігом: спершу «розігріти м’язи овочевими салатами та зеленню, лише потім вживати м’ясні, рибні страви, твердий сир. А не робити одразу ривок, бо від такого раптового навантаження постраждає шлунково-кишковий тракт.

Швидке споживання їжі – це шкідливо. Треба пам’ятати, що не варто влаштовувати змагання зі швидкого поглинання страв, особливо зважаючи на їхнє святкове різноманіття і кількість, що притаманне нашим галицьким традиціям. Навантажувати шлунок за святковим столом потрібно поступово, неспішно, з відпочинками і перервами на танці, співи, спілкування та інші розваги.

Традиція розпочинати святкування з маленької кількості алкоголю має зміст. По-перше, це стимулює шлункову секрецію. По-друге, споживання алкоголю невеликими порціями протягом застілля гальмує (допомагає припинити) процес бродіння. Їжа, яку вживаємо за святковим столом у великій кількості, погано перетравлюється, бо не кожний організм здатний стільки її засвоїти. Це все починає бродити, відповідно, кишечник здувається і болить. Алкоголь у малих дозах не шкодить. Хоча те, що для одного – мала доза, для іншого може бути отрутою. Тому кожний має знати свою міру.

Однак, знати міру у питті – не менш важливо для «безболісного» святкування. Вживаючи алкогольні напої, варто розраховувати власні сили. Адже, смакуючи різні п’янкі напої, не обов’язково, щоб вони були у великих кількостях. Від ємкості випитого смак не зміниться, а от рівень сп’яніння і ризик втрати самоконтролю – так. 

Певного етикету мали б дотримуватися й господарі гостини. Наполягати, щоб гості їли чи пили понад міру до нічого доброго не призведе. За його словами, це не прояв гостинності, а неповага. Взагалі досить типовою є ситуація, коли після свят гастроентерологічні відділення переповнені хворими на гастрити, панкреатити, холецистити – це результат перевантаження шлунково-кишкового тракту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#військовий стан #Дніпро #Україна #056 #СТОЇМО #ЗупинимоОкупантів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зазвичай підготовка до Великодня триває майже два місяці. Вірянам треба дотримуватися Великого посту, який триває сім тижнів (49 днів). Як українцям підготуватися до свята під час війни.
Оголошення
live comments feed...